dijous, 12 de novembre del 2009

"Què esmorzen els espanyols? Un bon esmorzar per a un gran dia"

Segons els resultats d'un estudi sobre els hàbits de consum en l'esmorzar realitzat per l'Observatori del Consum del MARM

EL 71,7 PER CENT DELS ESPANYOLS ESMORZA A CASA I ELS ALIMENTS QUE CONSUMEIX PRINCIPALMENT SÓN CAFÈ, PA I OLI D'OLIVA.

Quan el consumidor surt fora a esmorzar les begudes preferides són el cafè, la xocolata i els sucs, i entre els sòlids destaquen aquells amb base de pa, brioixeria, pernil i embotits.

Tot i que el consumidor és conscient que es tracta d'un àpat important es dediquen només 13 minuts si s’esmorza a casa i 19 minuts si es fa fora de la llar.
La directora general d'Indústria i Mercats Alimentaris del MARM, Isabel Bombal, va inaugurar el passat 27 d’octubre la Jornada "Què esmorzen els espanyols? Un bon esmorzar per a un gran dia", en la qual s'hi va presentar un estudi sobre els hàbits de consum dels espanyols en l'esmorzar, en el qual es constata que el 71,7 per cent dels enquestats esmorza a casa i els principals aliments que consumeixen són cafè, pa i oli d'oliva.



Segons aquests resultats de l'Observatori del Consum i la Distribució Alimentària del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, els productes que més es consumeixen, varien segons si s’esmorza a la llar o en algun establiment públic. En el primer cas, els espanyols prefereixen llet amb cafè, pa, oli d'oliva, fruites, galetes, sucs, melmelades, cereals i mantega, tot i que el 77,8 per cent dels enquestats només en consumeixen dos o tres d'ells.

Quan el consumidor surt fora a esmorzar les begudes preferides són el cafè, la xocolata i els sucs, i entre els sòlids destaquen aquells amb base de pa, brioixeria, pernil i embotits, reduint el consum de pastisseria i xocolata segons augmenta l'edat.

A part del 71,7 per cent dels espanyols que esmorzen a casa, l'estudi indica que un 23,2 per cent ho fa a casa i fora, el 3,7 per cent només ho fa fora i el 1,4 per cent no esmorza. Els factors principals que porten als espanyols a esmorzar fora són el fet d'estar lluny de casa, la falta de temps i la comoditat, i cafeteries, bars / tavernes i fleques els que concentren el 75 per cent dels esmorzars, amb una despesa mitjà 1,79 euros per persona.

Per sexe, són els homes els que surten més a esmorzar, un 59,4 per cent, i només un 40,6 en el cas de les dones. Per edats, la franja entre els 25 i els 54 anys és la més habituada a esmorzar fora. També la localització geogràfica influeix, sent a Andalusia i a l'Àrea Metropolitana de Barcelona on hi ha més hàbit d'esmorzar fora de casa.

Tot i ser conscients que es tracta d'un àpat important, se li dedica poc temps, al voltant de 13 minuts si l'esmorzar és a casa i 19 minuts si és fora, encara que els caps de setmana aquest temps augmenta lleugerament.

L'Observatori del Consum i la Distribució Alimentària, estudi realitzat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, permet disposar periòdicament d'una sèrie de variables qualitatives i quantitatives sobre els hàbits de consum i distribució dels productes alimentaris.
Informació extreta del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí

Podeu descarregar l'enquesta en format PDF clicant aquí