divendres, 31 d’octubre del 2008

Vedella amb bolets de la iaia Mari

Ingredients:

1 llata de vedella que faci uns 1200 grams que farem lligar
400 grams de bolets (rovellons) poden ser de pot
1 ceba gran o 2 mitjanes
2 tomàquets madurs
Oli d'oliva
Llar
1 got de vi ranci
2 gots d’aigua
Sal
Pebre
Ametlles 15 o 20
3 grills d’all
Julivert
4 torradetes petites


Preparació: 

En primer lloc, posarem al foc una cassola amb un bon raig d’oli d’oliva i una cullerada de llar.

Hi posarem la llata de vedella que tindrem lligada i salpebrada i deixarem amb el foc alt que es comenci a enrossir. Mentrestant pelarem les cebes i les tallarem per la meitat i els tomàquets també nets i tallats per la meitat i ho afegirem a la cassola.

Taparem la cassola i deixarem que enrosseixi tot plegat uns 20 minuts, anirem girant amb unes pinces el tall de carn perquè quedi daurat de tots costats i remenant perquè no se’ns enganxi res.

Mentrestant posarem els bolets en una paella que tindrà una mica d’oli i els courem. Quan siguin frets apagarem el foc i els reservarem a la mateixa paella.  

Quan veiem que el tall de la cassola ja està rosset, hi afegirem el got de vi ranci que deixarem reduir a foc alt, un parell de minuts. Tot seguit tirarem els grills d’all i les ametlles que haurem pelat prèviament, la branqueta de julivert, els dos gots d’aigua i les torradetes.

Ara taparem la cassola i ho deixarem a foc mig ben bé una horeta. (Caldrà que la cassola sigui el màxim d’ajustada al tall i una mica alta ja que com més ens cobreixi la carn més tendra i saborosa ens quedarà) Tindrem cura d’anar girant el tall, de tant en tant perquè ens quedi cuit i ben tendre.

Quan veiem que el tall ja es cuit, apagarem el foc i el retirarem i reservarem. Traurem les pells del tomàquet amb unes pinces (ja veureu que segurament s’hauran desprès soles) la resta ho abocarem tot en un pot, ho picarem amb el turmix fins que ens quedi ben fi i tornarem a abocar la salsa a la cassola.

Quan el tall de carn se’ns hagi refredat una miqueta li traurem el fill que el lliga i ja el podrem anar tallant a talls ben fins i anar-los posant ben col·locats dins la cassola.

Ja per acabar hi posem els bolets que ja tenim cuits (escorrent-los-hi l’oli que tinguin), rectifiquem de sal i deixarem que faci xup-xup una estoneta més.

Apagarem el foc i ja està.

Si us es possible mengeu-ho l’endemà (les cassoles sempre d’un dia per l’altre).  Bon profit!