diumenge, 2 de novembre de 2008

Panellets

Per a fer la massa:
3/4 kg. d'ametlla marcona picada 
1/2 kg. de sucre llustre
4 o 5 clares d’ou
la ratlladura d'una llimona

(tant l'ametlla com el sucre els podem picar a casa si tenim nosaltres la picadora)

Per a farcir i "engalanar" els panellets:
150 grams de pinyonets
150 grams d'ametlla picada ( trossejada )
100 grams de coco ratllat
150 grams de codonyat
100 grams de trossets de xocolata
8 o 10 cireres confitades
1 ou


Preparació:

En un bol posem l'ametlla picada molt fina i el sucre llustre, barrejant-ho bé amb les mans, seguidament anem afegint d’una a una les clares dels ous (si els ous són grans, potser amb 4 clares n’hi haurà prou, per això, és important anar-les afegint d’una a una) hi afegirem la ratlladura de la pela de la llimona i ho anirem amassant una estoneta fins que ens quedi una pasta lligada.

Embolicarem la massa en paper film, la posarem a la nevera i la deixarem reposar tota la nit, unes 12 hores.

L’endemà ja ens podem posar a fer els panellets; agafarem una mica de massa i anirem fent boletes. (Per a fer-les totes d’una mateixa mida, modelarem tires allargades que anirem tallant a trossos iguals per acabar donant-li la forma rodona o la que més ens convingui, amb les mans).


Com fer els de pinyons i/o ametlles, el que farem serà batre un ou sencer en un bol i barrejar-hi els pinyons/ametlles i ho deixarem al menys una o dues hores perquè el pinyó s’impregni bé de l’ou i ens sigui més fàcil enganxar al panellet.

Preescalfarem el forn a 200ºC.

Empolsarem amb sucre llustre el marbre on manipularem el massapà.

Agafarem un tros de massapà, en farem una “botifarra” com si féssim plastilina i anirem tallant bocins iguals.

Seguidament els posarem al bol on hi tenim els pinyons amb l’ou i anirem agafant cada tros amb un bon piló de pinyons i amb l’ajut de les dues mans anirem prement per enganxar els pinyons i alhora donant-li la forma.

Els anirem col·locant a sobre la safata del forn que tindrem preparada amb un full de paper de forn.

Posarem el forn amb només el grill engegat a 200ºC

Col·loquem la safata amb els panellets a la meitat i tan bon punt els panellets agafin un color dauradet (de 5 a 8 minuts depenent de la potència de cada forn) els traiem i els posem sobre una reixeta per refredar.

Com fer els de coco, també agafarem una mica de massa, hi afegirem el coco ratllat, ho amassarem una mica i farem una "botifarra" que seguidament tallarem a trossets més petits. A cada un d'ells li darem forma de con i li tirarem una mica de coco ratllat per sobre.

Com fer els de codony, farem una altra "botifarra", l’estendrem, la farcirem amb confitura de codony i la tancarem.
Llavors haurem de fer-ne trossets petits i tirar-hi una mica de sucre llustre a sobre de cada un dels trossets.

Com fer els de xocolata, afegirem els trossets a la massa, seguidament ho amassarem una mica, en farem també boletes que aixafarem i farem un forat al mig.

Com fer els de cireres, el que farem un cop fetes les boletes les aixafarem i farem un forat al mig on hi posarem la cirera.


Normes a seguir per a fer tots els gustos:

  1. Preescalfarem el forn a 200ºC.
  2. Empolsarem amb una mica de sucre llustre, el marbre on manipularem el massapà.
  3. Agafarem un tros de massapà, en farem una “botifarra” com si féssim plastilina i anirem tallant bocins iguals. (Així seran tots d’una mateixa mida)
  4. Els col·locarem a sobre la safata del forn que tindrem preparada amb un full de paper de forn.
  5. Posarem el forn a la posició de GRILL i a una temperatura de 200ºC
  6. Col·locarem la safata amb els panellets a la meitat i tan bon punt els panellets agafin un color dauradet (de 5 a 8 minuts depenent de la potència de cada forn) els traurem i els posarem sobre una reixeta per tal que és refredin.


Els servirem en una safata amb blonda, una vegada siguin freds.