divendres, 13 de novembre del 2009

La 1a Mongetada popular agermanarà les Alubias de Tolosa (Gipuzkoa) amb la Mongeta del Ganxet.

Els dies 14 i 15 de novembre Caldes d’Estrac viurà la que s’ha anomenat 1a Mongetada Popular, un certamen gastronòmic entorn la mongeta del ganxet que enguany consisteix en la celebració d’un tast popular. Durant aquests dos dies, la mongeta del ganxet anirà de la mà de l’anomenada i reconeguda "Alubia de Tolosa" (Gipuzkoa), que es caracteritza per ser de color negre i de mida petita, que serà cuinada en directe pel prestigiós restaurador basc, Roberto Ruiz Aginaga. També hi seran presents l’alcalde de Tolosa i el president de la "Cofradía de la Morcilla de Beasain" (Gipuzkoa). Aquesta nova fórmula permetrà un intercanvi entre els dos municipis i, el cap de setmana vinent, Caldes exposarà el treball realitzat durant 10 anys de promoció de la mongeta del ganxet a Tolosa, durant la celebració de la Babarruna, entre els dies 19 i 22 de novembre



Els restauradors de Caldes d’Estrac han decidit enguany aparcar aquest certamen gastronòmic –a causa de la crisi econòmica existent- que des de fa onze anys té lloc a Caldes i el govern municipal ha cercat noves fórmules per a continuar amb la referència d’aquest esdeveniment que gira entorn la mongeta del ganxet, un dels productes més preuats al poble, juntament amb el pèsol de la floreta. De fet, la Regidoria de Promoció Econòmica i Turisme ja havia mostrat la seva intenció d’organitzar un acte popular per celebrar la Mongetada, nom amb què es coneix popularment el certamen gastronòmic.

“Només per respecte a totes aquelles persones que van engegar les Jornades, no podem deixar de banda una cita gastronòmica que cada any ha fet de Caldes un poble de referència”, explica el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Àngel Rusiñol. Així, amb la voluntat de donar un gir i apropar la gastronomia relacionada amb aquest preuat llegum a la ciutadania, la Mongetada enceta enguany una nova fórmula.

Dissabte 14 de novembre, l’Equipament de Promoció Econòmica i Cultural –a partir de les 6 de la tarda- acollirà una xerrada durant la qual el prestigiós restaurador basc Roberto Ruiz Aginaga –del restaurant Frontón de Tolosa- presentarà les característiques del tipus de llegum que es cultiva en aquest indret del País Basc i la manera de cuinar-lo i menjar-lo, tot un ritual gastronòmic de la zona. De fet, aquest plat s’acompanya d’altres productes que, juntament amb la mongeta, tenen el segell de qualitat del Govern Basc, concretament de la denominació de Gipuzkoa, la coneguda "Morcilla de Beasain" i las "Guindillas de Ibarra". Durant la xerrada també hi seran presents els presidents de la Cofradía de la Morcilla de Beasain (Gipuzkoa), així com representants de l’Ajuntament de Tolosa, entre els que destaca l’alcalde de la població, Jokin Bildarratz Sorron (PNB). En acabar l’acte, tothom podrà gaudir d’un tast de mongeta del ganxet, cuinat per la restauradora local Emma Gironès.

Diumenge 15 tindrà lloc 1a Mongetada popular amb Alubias de Tolosa, cuinades magistralment en directe des de primera hora del matí –a l’esplanada de Can Muntanyà- pel mateix restaurador Roberto Ruiz Aginaga. Els assistents a l’esdeveniment també podran adquirir productes artesans en una fira que es situarà al mateix indret.

Segons explica el regidor, Àngel Rusiñol, “encetem una nova fórmula de celebrar la tradicional Mongetada amb la nostra mongeta del ganxet i agermanar-la amb altres tipologies de llegum que han assolit un renom important, en aquest cas fora de Catalunya”. Fruit d’aquest intercanvi, el poble de Caldes serà el municipi convidat per l’Ajuntament de Tolosa a la Semana de la Alubia que es celebrarà en aquesta ciutat basca entre els propers 19 i 22 de novembre.

La Mongetada popular tindrà un preu de 2,5€ per persona –inclou la cassola en què se servirà el pla i que esdevindrà un record- que es destinarà íntegrament al fons per a la construcció a l’Índia de l’escola “El Somriure dels Nens” -projecte solidari de l’associació caldenca que duu el mateix nom- que col•laborarà de forma activa en aquest acte.


ROBERTO RUIZ AGINAGA

Amb 17 anys de trajectòria professional, aquest prestigiós restaurador de Tolosa va començar al costat de Martin Berasategi. Ja ha escrit una llibre –i és a punt de treure’n el segon- sobre la Alubia de Tolosa o babarruna, una tipologia que es cultiva en aquesta zona de Gipuzkoa i que ja fa anys que ha obtingut el certificat de qualitat (Eusko Label, concedit pel Govern Basc.

Ruiz dirigeix el restaurant Frontón, conegut com El templo de las alubias, perquè la seva carta inclou, durant tot l’any, la possibilitat de degustar les exquisides Alubias de Tolosa, cuinades amb l’acompanyament tradicional de productes del mateix renom a la zona –propera a Tolosa-, la "morcilla de Beasain" i les guindillas de Ibarra", a més de trossos de "berza" (col).

Reconegut de forma reiterada per altes instàncies tant del País Basc com de fora, el xef de Tolosa exporta periòdicament els seus coneixements quant mongetes a altres indrets i, en aquesta ocasió, Caldes d’Estrac podrà gaudir de l’excel·lència d’un dels plats tradicionals de la cuina basca.