dijous, 12 de novembre de 2009

El Gremi de Peixaters i l’Agència Catalana del Consum (ACC) estableixen un etiquetatge pel peix fresc, a la venda en els 2.000 establiments minoristes

• El mercat de la Boqueria “estrena” el nou sistema d’informació al consumidor a les parades de peix fresc

• El Gremi de Peixaters de Catalunya distribuirà entre els seus associats unes 60.000 etiquetes

• L’etiqueta conté tota la informació que ha de rebre el consumidor quan fa la seva compra: nom de l’espècie, preu per quilo, zona de captura, presentació i mètode de producció


El director de l’Agència Catalana del Consum, Jordi Anguera; el gerent del Gremi de Peixaters, Josep Mª Morey, i el director de l’Institut de Mercats Municipals de Barcelona, Jordi Torrades, han presentat avui el nou sistema d’etiquetatge que es facilitarà a tots els agremiats per informar correctament de les característiques i del preu del peix fresc que posen a la venda en els seus establiments minoristes.

L’acte ha tingut lloc al Mercat de la Boqueria, lloc triat per estrenar el nou etiquetatge que el Gremi de Peixaters distribuirà gratuïtament a partir de la setmana vinent als seus 1.350 agremiats. D’aquesta manera, es preveu donar servei a uns 2.000 establiments minoristes de tot Catalunya, tant a mercats municipals com a establiments especialitzats.

Amb aquesta actuació conjunta entre el Gremi i l’ACC es pretén facilitar al comerciant un sistema gratuït, fàcil, net i pràctic d’informar als consumidors del preu i de les característiques essencials del producte en el moment de la tria i la compra del peix fresc. La normativa estableix que l’etiquetatge del peix a granel, fresc, ha de contenir una informació obligatòria a la vista dels consumidors (al rètol, al cartell, a la pissarra ...), per això, a petició del Gremi, l’ACC ha previst en el disseny del cartell de cada producte, tots els camps d’informació per tal que el comerciant marqui la casella corresponent.

Aquesta informació, que ha de permetre al consumidor triar entre la oferta, és:






• Nom comercial de cadascuna de les espècies: rap, llenguado, sardina, tonyina...

• Forma d’obtenció o mètode de producció (pesca extractiva o pescat; pescat en aigües dolces; criat o aqüicultura i marisqueig)

• Zona de captura o cria (Atlàntic nord-est; Atlàntic sud-oest; Atlàntic sud-est, Mar Mediterrània, Oceà Pacífic, ...)

• Manera de presentació i/o tractament (eviscerat, amb cap, sense cap, filetejat, cuit, descongelat –en aquest cas indicant la data de caducitat-...)

• Preu per quilogram

A petició del Gremi s’han fet rètols per cadascuna de les 15 espècies més habituals, i d’altres amb aquest camp en blanc per tal que l’ompli el peixater, al que correspon la següent imatge:






Les varietats de peix fresc més consumides a Catalunya són: lluç, llucet, llenguado, cua de rap, sípia, calamar, orada, llobarro, escamarlà, gamba, moll, sardina, seitó, tonyina a talls i bruixa.

Més informació a www.consum.cat i www.mercatsbcn.cat