diumenge, 22 de novembre del 2009

Comença la 13ena temporada de la Ruta del Xató

El passat 17 de novembre, en el marc del Palau Robert de Barcelona, s’ha celebrat l’acte inaugural de la Ruta del Xató.

La Ruta del Xató és la proposta de turisme gastronòmic del xató. Es realitza de novembre a abril, coincidint amb la temporada de l’escarola, un dels ingredients principals d’aquest plat típic de les comarques catalanes de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Està formada per 9 municipis d’aquestes comarques (El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Cubelles, Calafell, Cunit i Canyelles), i 6 gremis de restauració.

Com ha explicat el sr. Josep Maria Sánchez, representant de la coordinadora de gremis de la Ruta del Xató, per la temporada 2009-2010 es compta amb la participació de 85 restaurants.

En aquesta temporada, es continuarà treballant per potenciar el Turisme Gastronòmic del Xató, amb la innovadora proposta de les escapades temàtiques, que agrupa els diferents atractius del territori i els vincula amb la gastronomia, de la mà del xató. Les escapades temàtiques ofereixen al visitant la possibilitat d’organitzar-se la seva activitat en aquestes comarques de manera fàcil i segons els seus gustos, en disposar d’informació turística agrupada per tipologies i vincular-la amb els restaurants més propers on fer una xatonada. Des de la Ruta del Xató oferim més de 180 propostes, que estan disponibles al web www.rutadelxato.com, i s’agrupen a les escapades temàtiques: enoturisme i xató, xató vora el mar, xató i patrimoni artístic i arquitectònic, xató als espais naturals i música i xató.

L’acte inaugural ha servit també per presentar el nou ambaixador de la 13ena temporada de la Ruta del Xató, el penedesenc Oriol LLavina, reconegut com a millor cuiner de l’any 2009 pel Fòrum Gastronòmic de Girona. El xef donarà suport a la Ruta del Xató en totes les activitats que realitzi.

Per acabar, l’il•lustríssim alcalde de Sitges, el sr. Jordi Baijet, ha agraït el suport de patrocinadors i col•laboradors que any rere any fan possible la iniciativa de la Ruta del Xató i les activitats que es realitzen al voltant d’aquest plat.

Durant la temporada es duen a terme les 8 festes populars del Xató, les famoses Xatonades, que es celebren a les diferents poblacions de la Ruta del Xató, i on a part de la típica degustació de la recepta del Xató de cada població, es fan multiples activitats com concursos de mestres xatonaires, mercats de productes autòctons del territori, i tot regat amb els excel.lents vins i caves del Penedès. A més, Sitges ofereix un menú de xató durant tota la temporada en els restaurants adherits.