divendres, 16 d’octubre del 2009

“No existeix una cultura del pa al nostre país”.

Francesc Altarriba i Terricabras, és empresari flequer del Forn de pa Altarriba S.L., Bonblat i també creador de diversos pans, entre ells el “pa de morro” del qual ens en ha parlat en l’entrevista d’aquesta setmana.

A més, Altarriba és el nou president de l'Associació d'Empresaris de Manlleu (AEM.)

Sr. Altarriba expliqui’ns què és el “pa de morro”?

El pa de morro és un pa que va sorgir en motiu de la Festa del Porc i la Cervesa que es fa a Manlleu anualment; el leitmotiv bàsic de la festa és la promoció de dos productes bàsics de l’alimentació mediterrània, com és la cervesa i el porc. Estem a la comarca d’Osona i el porc és un producte d’aquí molt arrelat.
Nosaltres tenim un taller que és Bonblat i a partir d’aquí estem el.laborant pans nous i vam dir que podríem fer un pa el.laborat amb cervesa i bacó fumat, i d’aquí va sorgir la idea del “pa de morro” que a més, el seu format simbolitza el morro d’un porc i és un format de 40 grams, per tant, petit per entrepans, i que es pot menjar amb formatge perquè lliga molt amb el sabor.


Creu que hi ha cultura del pa al nostre país?

No, cultura del pa, no n’hi ha massa. Tots confonem la cultura gastronòmica dels grans cuiners, dels grans plats que són els abanderats i ens han obert les portes, i la tasca que han fet és impagable. Jo crec que els hi hem d’estar molt agraïts. Però al voltant del menjar, hi han molts productes bàsics, sobretot a la Mediterrània; i el pa és un dels productes que sempre l’hem visualitzat a taula i l’hem despreciat. De fet es poden trobar productes relacionats amb el pa de certa qualitat, llavors tu te’ls menges són bons i gustosos i t’agrada repetir, però cada vegada és més difícil, més difícil perquè socialment no es valoren i la gent jove no s’incorpora en aquest ofici.


(resum del programa emès divendres 16 d’octubre)
http://www.bonblat.com/