dilluns, 19 d’octubre del 2009

Caldereta de llagosta

Ingredients:
2 kg de llagosta
1 ceba
2 tomàquets madurs
1 pebrot verd gros
4 grills d’all
1 cullerada de pebre vermell
1 ½ litres de fumet de peix
250 g de llesquetes de pa torrat
Julivert, sal i oli d’oliva

Per a la picada:
1 llesqueta de pa
1 branca de julivert
1 all
6 ametlles torrades
1 copeta de brandi
uns brins de safrà



El primer que hem de fer és tallar les llagostes en viu i separar-ne els cossos dels caps, procurant recuperar tot el líquid que tinguin. Els caps els haurem de tallar per la meitat i treure’ls-hi les parts toves. Les potes també les hem de separar del cap. Tot el que és aprofitable de la llagosta ho guardem en un bol amb el líquid que s’hagi desprès durant tot el procés. Al cos de la llagosta li haurem de treure el budell. Tallarem els cossos en rodanxes i els reservarem per fer-los servir després.

Ara és el moment de tallar la ceba i el pebrot en bocins molt petits i també ho reservem dins un plat. Ratllarem els tomàquets, pelarem i tallarem els alls i el julivert i també ho reservarem a un altre plat.

Posem una cassola al foc amb oli d’oliva i sofregim la llagosta volta i volta, per després treure-la i reservar-la de nou. Al mateix oli hi fregim la llesqueta de pa fins que sigui daurada, la retirem i la posem al morter, juntament amb un grill d’all, el julivert, uns brins de arà i les ametlles torrades. Tot ho haurem de triturar al morter.

Ara tornem a la cassola amb l’oli on hem fregit la llagosta i la llesca de pa. Hi posem la ceba tallada a bocins prims, el pebrot i l’all. Aquesta mescla d’ingredients ha de coure a foc suau durant 10 minuts.
Passat el temps afegirem la branca de julivert, el tomàquet ratllat, una mica de pebre vermell i una mica de sal. Durant uns minuts deixem sofregir la mescla i després afegim el fumet de peix. Quan arrenqui el bull, hi posarem la llagosta i deixarem bullir-ho tot durant 20 minuts.

Transcorregut aquest temps afegirem el contingut trinxat del morter, les parts toves del cap de les llagostes, tot el suc desprès durant les primeres passes de l’elaboració i la copa de brandi. Ho remenem tot bé i ho tornem a deixar coure durant 5 minuts més.