dilluns, 19 d’octubre del 2009

Canapès (1a part)

Donat que fa dies que oients del programa i seguidors/es del blog Cuinateràpia m'estan fent arribar fotos i receptes de canapès, m'ha semblat una bona idea parlar-ne, i així intercanviar propostes diferents.


Aquí teniu un canapè que m'ha enviat l'Arale Norimaki i que ella mateixa a anomenat Canapè de “rulo de cabra” amb nou i figa, perfumat a la crema de vinagre de Mòdena.



Els canapès ofereixen un extens camp a la imaginació. Cadascú pretén donar-los un segell propi, original, però no sempre s'encerta, particularment quan tenim poc temps. Sense deixar de ser originals, en el moment de preparar els canapès s'han de tenir idees més o menys concretes sobre la millor manera de combinar els ingredients perquè harmonitzin en sabor i presentació. S'ha de procurar també fugir de combinacions massa sobrecarregades d'ornaments i concedir més importància als contrastos.


A continuació donem alguns detalls per tal que serveixin de base per a la seva realització. Així mateix confiem seran igualment útils per a que cadascú tingui idees personals en la creació de nous canapès.

Es talla el pa anglès a llesques de mig centímetre de gruix aproximadament, i es talla la crosta donant-los forma quadrada, circular, rectangular o triangular. Si s'ha adquirit el pa ja tallat poseu-lo en bosses de plàstic, tanqueu-les bé, i les guardeu dins de la nevera fins al moment de fer els canapès. Si no preneu aquesta precaució, el pa es doblegarà i deformarà. Els canapès que es facin per a un aperitiu han de ser petits, i les formes que es presten més són la rectangular i la triangular.

- Contornejar la tòfona, prèviament tallada en làmines fines, mitjançant un talla pastes petit.

- Tallar el pebrot a tires i el talla pastes segons la decoració prevista.

- Els rombes de formatge, també amb el talla pastes.

- Els cogombrets talleu-los a rodanxes o longitudinalment.

- Les olives que ofereixen major contrast per a l'adornament són les farcides amb pebrot morrón. Es tallen en dos o tres discs.

- Coure els ous com a "Ous durs": en una olla amb aigua bullint es submergeixen els ous i es deixa que bullin dotze minuts, després es posen en aigua freda i se'ls treu la closca. Tallar-los en forma de disc amb l'ajuda d'un utensili apropiat, excepte, naturalment, els que es necessitin per ratllar-los o picar-los.

- Els filets de mantega poden fer-se mitjançant una xeringa amb boca arrissada.


Col.loqueu els ingredients a sobre dels canapès amb pinces, per tal d'evitar el mal efecte que produeix una presentació grapejada.