dilluns, 5 d’octubre del 2009

Lluç a la catalana


Ingredients per a 4 persones:

1 lluç tallat a rodanxes
4 patates
2 gots d’oli
1 cullerada de farina
1 ceba gran
1 grill d’all
2 cullerades de tomàquet natural triturat
1 plat de farina
1 culleradeta de pebre vermell
Sal

Ingredients pel fumet de peix:

1 litre i 1/4 d’aigua
1 fulla de llorer
1 gotet de vi blanc
1 tros de ceba
Sal
El cap i sobrants del lluç




Elaboració:

Tot els ingredients del fumet es posen a bullir en un pot, a foc viu, durant uns 20 minuts perquè quedi el caldo una mica reduït. Es passa pel colador i es reserva.

En una paella s’hi posa l’oli a escalfar. Mentrestant, es pelen, renten i tallen les patates en rodanxes no massa fines. Es sequen amb un drap net i es van fregint per tandes. Un cop fregides (no gaire), es reserven en un plat.
Després es renten i sequen bé les rodanxes de lluç, es passen per un plat de farina i es fregeixen. Es reserven igualment.

En una cassola posem un raig d’oli d’oliva, el just per cobrir-ne el fons. Hi tirem la ceba ben picadeta, el grill d’all també ben picat. Ho anem fent amb foc mig fins que es comenci a daurar. Afegim aleshores la cullerada de farina, després el tomàquet i, després de donar-li unes voltes, el pebre vermell; remenem i ràpidament traiem del foc (ja que el pebre vermell es crema molt ràpid).

Fora del foc anem afegint a poc a poc el fumet (3 o 4 gots ben bé). Es torna a posar al foc i li donem unes voltes fins que s’espesseixi una mica; ara hi posem les patates i, a sobre els talls de lluç. Ho deixem fins que les patates siguin tovetes (20 o 25 minuts), hi ho servirem en la mateixa cassola.


Bon profit!