divendres, 2 d’abril del 2010

Ous de Pasqua

A Catalunya i al País Valencià és tradicional que el padrí obsequiï el seu fillol, amb la mona, en la qual sempre hi ha l'ou. El nom prové de la munna (cistell d'ous decorats), terme àrab que significa "provisió de la boca", regal que els moriscs feien als seus senyors.

Si us bé de gust passar una estona divertida amb la canalla aquest dies, doncs no us ho penseu més i agafeu els estris necessaris i poseu-vos a decorar ous de Pasqua. Aqui us deixo la recepta i fotos perquè agafeu idees. La paciència, ja us la deixo al vostre càrrec.

Que passeu tots una Molt Bona Pasqua!!!


Ingredients:



Ous, tants com en vulguis fer i menjar
Xocolata negra i blanca
Aigua
Sucre
Una mica de mantega o nata líquida
Colorants alimentaris per decorar
També necessitarem
Dos cassons
Una agulla
Un pot
Una mànega pastissera
Una cullera
Un pinzell i/o retoladors de colors


Preparació:

Com que el protagonista de la nostra recepta són els ous, els haurem de tractar amb molta cura, sobretot en el primer dels passos que hem de fer. Quin és? Doncs buidar-los sense trencar-los. Sí, una mica complicat. Però et donarem uns consells que et podran servir, tot i que això no impedirà que, si no poses els cinc sentits en allò que fas, acabis amb mitja dotzena d’ous destrossada.

Primer de tot, cal netejar els ous sota l’aigua. Amb aquesta dutxa, els trauràs tota la brutícia i els microbis que pugui tenir la seva closca. Un cop nets, agita’ls una mica. L’objectiu és que el rovell és trenqui i es mescli amb la clara. A continuació, agafa una fina agulla i fes un forat en els dos extrems dels ous; no han de ser ni molt grans, ja que quasi et quedaries sense closca, ni tampoc petits, ja que, si no, el rovell i la clara no sortirien a través d’ells. Amb els dos forats fets, ves amb compte i bufa per un d’ells de tal manera que el farciment de l’ou surti a l’exterior. El pots posar a l’interior d’un pot o got, i aprofitar-ho després per fer una truita o un pa de pessic.

Un cop tinguis els ous buits i nets, es tracta de preparar la xocolata. La farem al banys Maria, així que posa al foc un cassó amb una mica d’aigua. Quan estigui calenta, però sense que encara hagi començat a fer bombolletes, fica-hi un altre cassó. En aquest has de posar la xocolata amb unes gotes d’aigua i, si vols, una mica de mantega. Remena i remena fins que la xocolata s’hagi fos.
Si t’agrada la varietat, pots fondre primer xocolata blanca i després xocolata negra. En aquest darrer cas, com que la xocolata negra sol ser una mica amarga, t’aconsellem posar-hi un polsim de sucre, és clar, sí no t’agrada el sabor amarg. També pots optar per vessar-hi una mica de nata líquida o llet i fer així la xocolata negra una mica més suau.

Fins aquí tot bé? Així ho esperem perquè ara queda una operació bàsica: farcir els ous amb les xocolates. Per fer-ho pots utilitzar una màniga pastissera amb una boca tan fineta com trobis. Omple la màniga amb una mica de xocolata, posa la boca en un dels forats d’un ou i ves ficant-hi poc a poc la xocolata. Tingues compte i no facis força, ja que la closca es podria trencar. Un cop tinguis un ou farcit, segueix el mateix procediment fins acabar. Si has fet diverses xocolates, omple’ls amb totes elles.

Després de farcir els ous, has d’esperar que la xocolata s’endureixi abans de menjar-te’ls. Per això, millor que preparis els ous abans del Dilluns de Pasqua. Un cop la xocolata estigui dura, els ous estaran llestos. Els pots pelar i deixar-los nus sobre una safata o una cistella, o pots pintar-los de colors si vols. És millor que utilitzis colorants alimentaris però, si tens cura de no menjar-te cap tros de closca quan els pelis, els pots pintar amb retoladors o aquarel•les.