diumenge, 6 de desembre del 2009

Sis professors del Culinary Institute of America viatgen a Catalunya convidats per Prodeca i la Fundació Alicia


El proper dia 7 de desembre i fins al dia 18, sis professors de la prestigiosa institució acadèmica The Culinary Institute of America, s’incorporaran a un programa d’estada per conèixer de primera mà la gastronomia i els productes alimentaris de Catalunya.



En el decurs d’aquesta visita, organitzada per Prodeca i que té com a objectiu el foment de l’intercanvi en investigació, recerca i formació en alimentació i salut, els professors juntament amb les tres becàries que actualment estan realitzant una estada a Catalunya, podran conèixer les característiques i les potencialitats dels productes catalans a través de la cuina i la gastronomia de Catalunya.


El programa s’ha organitzat a dues bandes. Per una part, participaran en diversos tallers a la Fundació Alicia: “Taller dels sentits”, una activitat sobre el coneixement dels productes a través de les textures, les aromes i sabors; el taller de textures aplicades a l’oli d’oliva, tot un dia dedicat a l’oli d’oliva, des del punt de vista nutricional fins a les seves aplicacions en la cuina tradicional catalana i les noves tècniques culinàries (tradició, zones productores, processos d’elaboració, innovació i degustació de la sopa d’oli, una recepta del Restaurant El Bulli; el Taller de la fruita i la verdura, protagonistes de la cuina tradicional; el Taller de les Textures on es farà una introducció i tècniques bàsiques amb hidrocoloides i el Taller de vegetals, on podran conèixer les tècniques de treball d’aquests i plats d’alta cuina només amb vegetals. Dins aquest taller també està prevista la presentació del treball que ha realitzat la fundació Alícia en col•laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona i en el que el tractament dels vegetals adquireix vital importància, així com la presentació del receptari per a fenilcetonúrics (PKU) elaborat per Alícia.


També es durà a terme el Taller de cuina tradicional catalana, que inclourà la història de la cuina catalana, els primers receptaris medievals, la cuina del segle XX, així com el productes d’Amèrica. També està prevista la realització de menús tradicionals fets pas a pas com cargols a la llauna, romesco, allioli, arròs de muntanya, crema catalana, etc.

Entre les activitats, cal destacar també un test d’embotits, a partir dels productes de Casa Riera Ordeix i Far Jamón Serrano, dues empreses catalanes que es troben en procés d’homologació per a exportar als Estats Units. L’objectiu del test és disposar de dades sobre aromes, textures, sabors, formats i presentacions adequats per al mercat americà.
Aquestes activitats es complementen amb un itinerari de visites a empreses del sector alimentari perquè els prescriptors americans coneguin processos productius i d’elaboració de diferents productes. Així, coneixeran la cultura del porc en la seva visita a l’empresa Casa Riera Ordeix (Vic), l’empresa Salgot (Aiguafreda) i l’empresa FAR (Les Presses) on podran degustar els seus productes i transformats. També coneixeran la zona productora de vi i cava, amb una visita als cellers de les empreses Freixenet i Gramona de Sant Sadurní d’Anoia. Finalment coneixeran també la zona productora d’oli d’oliva amb la visita a l’empresa Borges (Tàrrega) on es duran a terme tastos d’oli.
El programa es complementarà amb la visita al mercat de la Boqueria de Barcelona, la Viniteca Torres, i una visita a la fira de la Tòfona a Cal Rosal (Berguedà).

Aquesta actuació forma part de l’acord que van signar Prodeca, la Fundació Alicia i The Culinary Institute of America el passat 25 de març a Nova York, i que inclou també mòduls formatius en alimentació i cuina catalana impartits per experts catalans destacats per Prodeca, així com beques a graduats d’aquesta prestigiosa institució acadèmica dels Estats Units.

Informació publicada a la web de Prodeca