dimecres, 2 de desembre del 2009

Els adolescents. L’alimentació dels 10 als 18 anys

L'adolescència és una etapa de la vida en què el nen i la nena experimenten importants canvis físics, sexuals, emocionals i socials, que els aniran fent madurar.

Durant l'adolescència té lloc la pubertat, terme que es refereix als canvis biològics que experimenta el nen (maduració sexual, estirada puberal??), i que el transformen en una persona adulta amb capacitat per reproduir-se. Això els passa entre els 10 i els 18 anys, aproximadament, i varia d'uns a altres tant en l'edat d'inici com en la seva evolució, i depèn fonamentalment de la interacció de factors genètics amb els hàbits alimentaris, l'estil de vida i el ambient psicològic i social. En aquests anys l'adolescent arriba a la seva talla definitiva.



L'alimentació cobra una importància especial perquè les necessitats d'energia i nutrients són elevades per fer front a aquests canvis, i varien d'un adolescent a un altre, segons la seva edat, sexe, talla, i de forma molt important considerant el grau d'activitat física que realitzi.


Característiques generals de la dieta ...

Assegura-li al teu fill una dieta equilibrada i variada en plats, sabors, textures i consistència, per tal que aprengui a alimentar-se correctament.

A casa és important ser disciplinat amb els horaris dels àpats, i tractar de menjar ordenadament, començar pel primer plat, després el segon i, finalment, les postres.

Pizzes, hamburgueses, refrescos, pastisseria i llaminadures són aliments amb sabors marcats, que els agraden molt als adolescents (també als més petits) i a més són molt accessibles i assequibles per a ells. No tens perquè donar-li més importància si el teu fill o la teva filla consumeix aquests aliments ocasionalment. Per evitar que formin part de la seva alimentació habitual no els hi ofereixis a casa, ni com a alternativa a àpats més sans i nutritius com entrepans, sandvitx, rebosteria casolana, fruits secs, macedònies de fruites, batuts i sucs.

És responsabilitat de pares i mares conèixer i supervisar el tipus de dieta que segueixen els adolescents, per evitar que facin pel seu compte dietes miraculoses o combinacions d'aliments absurdes amb l'objectiu d'aprimar o com a mitjà d'expressar la seva rebel•lia (per exemple, fer-se vegetarià sense tenir un criteri clar sobre aquest tipus d'alimentació).

Cliqueu a sobre la imatge per llegir correctament.