dimecres, 9 de març del 2011

"Cuina de la Memòria d'Olvan"

El proper divendres 11 de març del 2011 a 2/4 de 5h de la tarda tindrà lloc a la Sala d'Actes de l'Ajuntament d'Olvan la presentació del receptari "Cuina de la Memòria d'Olvan".

L’any 2008, l’Ajuntament va encetar una línia de treball per recuperar i mantenir viva la història del municipi amb l’edició d’un llibre sobre els 150 anys d’història de Cal Rosal. Ara, el consistori ha fet un pas més en aquesta línia.

La base d’aquest projecte proposa una nova manera de treballar la memòria històrica a partir de les fonts orals: la història oral, la memòria oral, perquè gràcies a ella es pot reconstruir el passat a partir dels records de les persones.



Així doncs dins aquest projecte s’ha pogut editar aquest receptari gràcies al Taller de Cuina de la Memòria que es va dur a terme durant el mes de març del 2010.

El taller es va desenvolupar en 7 sessions i el seu objectiu era el de recuperar aquelles receptes de cuina de les nostres àvies.

El taller consistia en redescobrir receptes que cada cop es cuinen menys i on la gent gran van ser els principals protagonistes fent de cuiners-professors. Durant els dies de taller la dinamitzadora comunitària va anar gravant i prenent nota de tot el que es cuinava a la Sala Blanca de l’Ajuntament, i d’aquestes notes n’ha sortit aquest petit però gran tresor de la nostra cuina.

És un receptari de petit format, de quasi 40 pàgines que conté unes 20 receptes que es van cuinar en el taller i també curiositats i anècdotes que envolten cada plat. El preu de venta al públic és de 5 euros i es podrà trobar a l’Ajuntament d’Olvan, a les botigues d’Olvan i Cal Rosal i a la Llibreria Guinó de Gironella.

Olvan, tot i ser un municipi petit, té molta història per explicar, la història dels nostres veïns i veïnes forma part del nostre poble. Sense les persones que formen part d’aquest col•lectiu no podríem recuperar i escriure la memòria del poble.

Amb la memòria oral podrem recuperar temes que o bé hi ha poca documentació escrita o senzillament no els podem trobar en aquesta documentació escrita, com per exemple, la manera de pensar d’antuvi, l’escala de valors que tenien abans, aspectes lingüístics, el tarannà en la vida quotidiana, etc.

Informació publicada a la web de l’Ajuntament d’Olván