El tàrtar és una preparació de carn o peix cru picat fi, opcionalment amb condiments o salses. Alguns exemples són el tàrtar de vedella o filet tàrtar, el de cérvol, el de salmó i el de tonyina.
Habitualment un tàrtar se serveix untat sobre torrada. Explica la llegenda que el plat pren el seu nom dels tàrtars de les estepes del centre d'Àsia, però en realitat procedeix de la salsa tàrtara que acompanyava a la recepta original. El plat és molt popular a Polònia.
Però el que jo us proposo avui, és un tàtar de déntol o dentó (Dentex dentex) és un peix teleosti, perciforme, de la família dels espàrids, el nom del qual li ve de les fortes dents que posseeix. És una de les espècies de peixos més preuades i és captura, sobretot, al Mediterrani.
Ingredients:
déntol
ceba
sal
pebre
oli d’oliva
Traiem la pell i les espines del déntol, el tallem a daus el més petits possible, ho salpebrem i reservem a la nevera.
Tallem ben petita ceba i la deixem en remull amb aigua i vinagre ben bé unes dues hores. Passat aquest temps escorrem bé i ho barregem amb el peix que tenim reservat. Acabem posant-t’hi un bon raig d’oli d’oliva i rectifiquem de sal i pebre.
Agafem un motllo d’acer per emplatar, posem el tàrtar a dins i al voltant les torradetes, traiem el motlle i ja ho tenim a punt per servir.
Com que aquest peix és tant gustós per ell mateix, veureu que no cal complicar-ho afegint-t’hi res més, tot i que si ho voleu, podeu provar amb les variacions que més us agradin, mantega, caviar, seitó.... a mi personalment i com que m’agrada molt el sabor del déntol, el prefereixo tal i com us he explicat per no amagar el seu sabor.
Una recomanació important és que sempre la matèria primera sigui fresca i de primera qualitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada