dimarts, 9 de març del 2010

Tot a punt per les XIII Jornades gastronòmiques del Plat de Mataró

Enguany, es celebren les XIII Jornades gastronòmiques del Plat de Mataró, la Sèpia amb pèsols i patates. Els participants són 21 restaurants entre els quals n’hi ha 17 de la nostra ciutat i 4 de fora de Mataró.

Com cada any, s’organitza també el concurs del Plat de Mataró entre els participants, un concurs sempre renyit doncs les puntuacions entre els competidors acostumen a ser molt ajustades. Aquest concurs es realitzarà entre els dissabtes 10 i 17 d’abril, quan un jurat format per reconeguts gastrònoms i mestres culinaris visitaran els participants per tastar els plats i puntuar el gust, la textura, l’olor, el color, la salsa i cadascun dels ingredients per separat (la sèpia, el pèsol i la patata).

El Gremi d’Hostaleria i Turisme organitza aquests actes i dóna suport així mateix, a les jornades dedicades al pèsol d’altres poblacions de la comarca, col•laborant en la promoció de l’opuscle de la Cuina del Pèsol del Maresme, jornades com són la Pesolada de Caldes d’Estrac, les jornades de Cabrils, de Vilassar de Mar i la mostra i Festa del pèsol de Sant Andreu de Llavaneres. Totes aquestes jornades gastronòmiques conformen la Ruta del Pèsol de la nostra comarca, que es ve promocionant des de fa més de 10 anys, conjuntament amb el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.

Les jornades gastronòmiques de Mataró compten amb el recolzament del Institut municipal de promoció econòmica (Impem) des dels seus inicis a l’any 1.998.

Les jornades comencen el dia 12 de març i s’allargaran fins el 30 d’abril. El dijous 29 d’abril es coneixeran els tres primers classificats del concurs d’aquest any. El mateix divendres 12 de març a les 12h. del migdia es farà la presentació de les jornades i el tast pels assistents, a l’Escola de Restauració i Cambreria de Mataró, del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme.



Recepta del “Plat de Mataró”
Pèsols amb sèpia i patates


Ingredients:
Una sèpia de 500 grs.
1/ 2 quilo de pèsols desgranats
1/2 quilo de patates
3 cebes tendres
2 alls tendres
1 got de vi blanc d’Alella
1 got petit d’oli d’oliva
1/ 2 litre d’aigua amb sucre
1 pols de sal

Per la picada:
50 grs. d’ametlles i avellanes
1 tros de nyora
1 gra d’all
Julivert

Elaboració:
En una cassola s’hi posa oli d’oliva, la sèpia tallada a trossos en fred. Quan s’hagi consumit l’aigua de la sèpia hi afegirem les cebes i els alls tendres, tot seguit el tomàquet ratllat. Un cop cuit ho regarem amb vi blanc. Ho deixarem reduir. Abocarem els pèsols, ho salarem. Ho cobrirem amb aigua i sucre. Quan la sèpia estigui tova hi aferigem la picada.
Les patates s’hi poden afegir un cop comencin a estar cuites, just quan s’hi afegeixin els pèsols, per acabar de coure-les conjuntament.
Per fer la picada: En un morter hi picarem les ametlles i avellanes, la nyora, l’all i julivert i ho desfarem amb una mica d’aigua.
És un plat que es pot acompanyar amb all i oli.