dimecres, 25 d’agost del 2010

Campanya de divulgació de l’Albergínia Blanca

Sota el lema "Recuperem productes de la terra", s’ha engegat al Bages una campanya de divulgació de l’Albergínia Blanca.
Aquesta campanya forma part del treball de Fundació Alícia i d’altres entitats comarcals per rescatar de l’oblit aquests varietats arraconades que formen part de la nostra cuina i del nostre paisatge.


L’albergínia blanca és un de les varietats catalogades en el treball guanyador del Premi Fundació Caixa Manresa 2003, atorgat a una excel•lent feina realitzada per l’Ester Casas i el Jaume Brustenga sobre la recuperació de patrimoni genètic agrícola de les nostres comarques.

Recollida a la finca de Can Poc oli ( Manresa) l’albergínia blanca és una varietat que s’ha trobat en horts d’autoconsum. No es comercialitza per falta de costum per part de consumidor. Segons un llibre d’agricultura italià ( Cerratini i Vazzana, 1995) relacionen unes albergínies del tamany d’un ou i blanques com les més probables dins les primeres varietats d’albergínia cultivades a Europa quan van arribar a les nostres terres a l’edat mitjana.

Als horts de Sant Benet (Sant Fruitós de Bages), ja les varem plantar l’any passat i, en general, hem de dir que va agradar molt. Des de la cuina d’Alícia s’ha treballat de diverses maneres amb resultats molts bons. També a finals de 2009 es va presenta a la fira Ecoviure, amb molt d’èxit.

Amb l’acte de presentació de la campanya (23 de juliol de 2010) es cerca un doble objectiu: per un costat, presentar el producte als restauradors del Bages per que s’animin a oferir-la en la seva carta i, per l’altra, donar a conèixer la campanya al consumidor en general mitjançant les institucions que participen en el projecte i els mitjans de comunicació.

Les albergínies blanques de la campanya són totes de producció local del regadiu de Manresa, concretament de la zona de Viladordis. Hem plantat aquest 2010 600 unitats. El mateix productor, L’Enric Casasayas, serà qui facilitarà la venda als restaurants adscrits.

Perquè la campanya sigui reeixida, comptem amb tenir punts de venda fixes on la gent podrà comprar aquesta varietat d’albergínia. Hem apostat en la mesura que sigui possible, per que sigui el propi productor el qui la vengui directament i, quan no sigui possible, es farà mitjançant altres pagesos que també van als mercats. Com que els inicis sempre són imprevisibles i no ens és senzill calcular el grau d’acceptació i, per tant, la quantitat de producte que necessitem, ens hem limitat a la venda a uns pocs mercats, sense descartar que, segons producció o demanda, es pugui ampliar a d’altres.

PUNTS DE VENDA inicials de l’albergínia Blanca:
•Mercat de Puigmercadal de Manresa. Dimarts, dijous, divendres i
dissabte a la zona de les parades de pagesos.
•Fira del Poal de Manresa. Divendres.
•Mercat de Sant Vicenç de Castellet. De dimarts a dissabte.
•Mercat de Cardona. Diumenge.
•Agrobotiga Calderí de Navarcles
•Mercat d’Artés. Dimecres
•Botiga del Món Sant Benet

El preu aproximat de venda de l’albergínia blanca és de 1,50 €/kg.

En les properes setmanes es seguirà promocionant i fent difusió d’aquesta campanya tot aprofitant celebracions estiuenques populars, com la Festa Major de Manresa, on hi serem presents per fer-la conèixer i tastar a més gent. La campanya durarà tot l’estiu i fins que arribin els primers freds, quan les plantes moren per fred cap a finals d’octubre.
Properament inclourem informació de receptes de cuina amb albergínia blanca i els llistats de restaurants que ja incorporen aquesta varietat en les seves cartes.

Font: http://www.bagesturisme.net/