dijous, 26 d’agost del 2010

7a edició de la Campanya Gastronòmica de La Cuina del «Cim i tomba» a Tossa


La campanya gastronòmica de La Cuina del «Cim i tomba» torna a celebrar-se a Tossa. De l’01 al 30 de setembre, onze restaurants de la vila oferiran un menú especial amb diversos plats, el cim i tomba, i postres. Cal dir que hi ha diferents variants del cim i tomba i que cada establiment el cuina a la seva manera, per la qual cosa hom pot degustar el mateix plat a diferents establiments i trobar-hi variacions significatives, a quina més agradable al paladar.

L’origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa. Abans, quan anar a pescar significava estar fora de casa moltes hores, en sortir a vela o a rem, els pescadors s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. En un cistell també hi carregaven patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.).

Quan arribava l’hora de dinar, dins l’olla hi posaven la ceba i les patates a rodelles, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d’alls. S’hi afegia el peix de rebuig de la pescada, aquell que sortia tarat o tocat i que sabien no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més.
Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari, però molt suculent. Actualment, ja no s’utilitza el peix de rebuig com feien antigament els pescadors, sinó que el plat s’elabora amb peixos de primera qualitat: rap, turbot i bastina majoritàriament.
La iniciativa es celebra per 7è any consecutiu i els 11 restaurants que s'hi han adherit formen part del col•lectiu de La Cuina Tradicional Tossenca.

Restaurants que participen a la campanya 2010 i els seus menús (tots a 39 € per persona):

CAPRI – Passeig de Mar, 17 – Tel. 972 343 210
Copa de cava i tapeta de benvinguda – Primers a escollir: Timbal d’escalivada i tonyina o Freginada de croquetes casolanes i bunyols de bacallà o Pastís de peix de roca amb salsa de pebrot del piquillo – Cim i tomba de rap - Postres casolans a escollir: Crema catalana o Broqueta de fruites amb xocolata o Gelat d’ametlles – Pa, aigua mineral, vi Blanc Pescador o Mas Airós i cafè o infusió.

CASTELL VELL – Plaça Roig i Soler, 2 (Vila Vella) – Tel. 972 341 030
Aperitiu de benvinguda amb copa de sangria i bunyols de bacallà – Primers a escollir de la cuina tradicional tossenca: Amanida de tonyina en escabetx o Pastís fred de rogers o Sopa de pescadors amb entrebancs – Cim i tomba de rap i turbot – Postres casolans a escollir: Mousse de llimona semifreda o Crema catalana o Biscuit gelat amb ametlles i xocolata negra calenta – Pa, aigua mineral, vi i cafè.

EL PORTAL – C/ Pescadors, 2 – Tel. 972 340 771
Primers a escollir: Calamarsets amb la tinta saltats amb ceba o Carpaccio de bacallà a l’anet o Calamars a la romana – Cim i tomba de rap – Postres a escollir: Crema catalana o Tiramisú – Pa, aigua mineral, vi i cafè.

MADRUGADA – Club Hotel Giverola – Ctra. Sant Feliu, Km 5 – Tel. 972 340 000
Amanida verda amb delícies tèbies de foie i codonyat - Cim i tomba de rap - Pastís de formatge amb fruites del bosc i gelat de gerds - Vi blanc Albariño Torre de la Moreira (D.O. Rias Baixas), aigües minerals, cafè i xupito.

MARÍTIM – Av. Sant Raimon de Penyafort, 7 – Tel. 972 340 802
Aperitiu amb torradeta de foie amb ceba caramelitzada i oporto i Xarrup de ceps i parmesà – Tàrtar de tonyina i tomata amb ous d’arengada i Vieires amb crema de patata i pernil d’aglà – Cim i tomba – Sorbet de pinya colada i Pastís de formatge, ametlles torrades i gerds – Assortit de pa, aigua mineral, vi rosat o negre, cafè i trufeta de Baileys.

MINERVA – Av. Sant Raimon de Penyafort, 7 – Tel. 972 340 939
Aperitiu amb bunyols de bacallà de la cuina tradicional tossenca – Gambes de Blanes saltades amb all - Cim i tomba de rap – Postres a escollir: Sorbet de mojito o Pinya amb crema catalana – Pa, aigua mineral, vins Peralada, copa de cava, cafè i licor.

SA PROA – Hotel Mar Menuda - Platja de la Mar Menuda - Tel. 972 341 000
Còctel de benvinguda – Crema freda d’espinacs amb formatge de cabra i panses macerades al Xerès - Primers a escollir: Carpaccio de figues amb pernil ibèric i reducció de vinagre de Mòdena o Cebiche de musclos de roca i gambetes vermelles amb coriandre i ceba de Figueres o Esqueixada de bacallà amb romesco de festucs – Cim i tomba de rap amb escamarlans – Bunyols de vent farcits de crema amb salsa de xocolata i gelat de vainilla – Pa, aigua mineral, vi blanc Celler de la Roca Grossa o negre Celler de la Roca Grossa reserva especial, cafè i xupito.

SANTA MARTA – C/ Francesc de Paula Aromir, 2 (Vila Vella) – Tel. 972 340 472
Copa de cava i aperitiu de benvinguda – Primers a escollir: Calamarsets saltats o fregits o Amanida Santa Marta - Cim i tomba de rap a l’estil Santa Marta – Postres a escollir: Biscuit gelat amb xocolata calenta o Crema catalana casolana - Pa, aigües minerals, vi (blanc, rosat o negre), cafè i xupito al gust.
Mínim 2 persones.

TURSIA – C/ Barcelona, Edifici Sa Carbonera 3 – Tel. 972 341 500
Amanida tèbia de vieires confitades i trompetes de la mort - Cim i tomba de rap – Postres a escollir de la carta – Pa, aigua mineral, vi i cafè.

VÍCTOR – Av. de la Palma, 17 – Tel. 972 342 431
Primers a escollir: Escamarlanets saltats o Bunyols de bacallà o Croquetes de llagosta – Cim i tomba de rap i de turbot salvatge – Llàgrimes de xocolata farcides de gelat de taronja amb cruixent d’avellana – Pa, aigües minerals, vi Maragda (DO Empordà) i cafè.

VICTÒRIA - Passeig de Mar, 23 - Tel. 972 340 166
Pica-pica amb: Amanida amb verat marinat, Calamars a la romana, Peixet fregit i Pastís de peix gratinat – Cim i tomba de rap – Postres a escollir: Crema catalana o Tiramisú o Sorbet de llimona – Pa, aigua mineral, vi i cafè.

Font: Oficina de Turisme de Tossa de Mar
Tel. 972 34 01 08 - www.infotossa.com