dimecres, 21 de novembre del 2007

Parlem de "La Pasta"

Erròniament davant el què es pensa, la pasta no és un aliment alt en calories, són els olis, mantegues i en general les grasses i salses que hi afegim les que realment engreixen.

La pasta posseeix múltiples propietats que la fan una base alimentària ideal a qualsevol edat.

A continuació us ofereixo una sèrie de consells perquè li traieu tot el partit:


AIGUA BULLINT ABUNDANT I SALADA.
A l’hora de coure-la la proporció entre la quantitat d’aigua, sal i pasta és fonamental: 1 litre d’aigua per cada 100 grams de pasta i 10 grams de sal.

QUANTITAT PER RACIÓ.
Encara que hem de tenir en comte la gana de cadascú, en termes generals calcularem entre 80 i 100 grams de pasta per persona si és un plat principal i 60 grams si es prepara com a guarnició per un plat de carn o peix.

TEMPS DE COCCIÓ.

La durada de la cocció és breu però variable, depèn de la pasta utilitzada, de la qualitat de l’aigua i fins i tot del clima, però en termes generals i com a orientació podem dir que la pasta petita tarda entre 6 i 9 minuts; les llargues i fines com espaguetis tarden en coure entre 7 i 10 minuts; les gruixudes com macarrons o raviolis de 10 a 15 minuts; les pastes al ou estan llestes en pocs minuts, com a molt 5. En qualsevol cas, el millor és que la provem i veiem quan estan “al dente”.

ELABORACIÓ.
Hem de tirar la pasta en una olla sense tapar quan l’aigua estigui bullint amb la sal i un raig d’oli d’oliva.
Procurar que no es perdi l’ebullició en el moment de tirar la pasta.
Durant la cocció remenar-la amb una cullera de pal perquè no s’enganxi i quedi ben solta.
Una vegada feta és important escorre-la bé de seguit, si absorbeix l’aigua perd el seu gust característic i no es barreja bé amb les salses.

ESBANDIR LA PASTA.
Fer-ho o no, després d’escórrer-la, depèn del tipus de recepta que elaboreu amb ella, tingueu en comte que al esbandir-la li traieu part del sabor que ha adquirit durant la cocció, però si és per reservar-la a la nevera, per utilitzar-la més endavant, en una amanida, per exemple, és recomanable rentar-la, i fins i tot posar-hi un raig d’oli, ja que sinó us quedarà enganxada.

TINGEU EN COMTE.
Que guanyarem temps i economia si afegim la sal i el oli un cop bulli l’aigua.