dimarts, 31 de maig del 2011

Fideuà de la mama

Ingredients per a 4 persones:

400 grams de fideus per fideuà (100 grams per persona)
1 sípia gran
500 grams gambes petites
2 cebes de figueres grans
2 cullerades de tomàquet natural triturat, sense pell ni grana
4 grills d’all
Oli i sal

Per fer el fumet:
1 cap de rap
Les closques de les gambes
1 ceba
Sal
Aigua




Preparació:
Començarem per preparar el fumet. Netejarem el cap de rap. Posarem al foc un pot amb tres litres d’aigua, el cap del rap i sal. Quan comenci a bullir retirarem l’escuma blanca que surt i el deixarem que vagi bullint a foc mig.

Netejarem la sípia, la tallarem a daus i en reservarem la bossa amb la salsa que té dins.

Seguidament posarem una cassola al foc amb un raig d’oli d’oliva, quan sigui calent fregirem les gambes, només tomba i tomba, les retirarem i reservarem; en el mateix oli fregirem també la sípia, per tal que ens quedi tova abaixarem una mica el foc i taparem la cassola, així desprendrà l’aigua que té ella mateixa i quedarà ben tendra. Un cop feta també la retirarem i reservarem.

En el mateix oli que ens ha quedat a la cassola hi fregirem els quatre grills d’all que haurem esclafat amb la mà de morter (no cal pelar-los) donarem unes voltes perquè l’oli s’impregni del aroma i abans de que es cremin els retirarem; en l’oli restant hi rossejarem els fideus, amb el foc alt i remenat tota l’estona procurant que no se’ns cremin, un cop fet també retirarem i reservarem.

Ara ratllarem la ceba, i la posarem a sofregir en la mateixa cassola amb un raig d’oli. Ja sabeu que el sofregit és un punt clau en tots els plats, per tant, no tingueu pressa, deixeu que la ceba es vagi confitant lentament, aneu remenat i afegint una miqueta d’aigua de tant en tant, si cal. Quan ja estigui ben confitada i roseta hi poseu el tomàquet i acabeu el sofregit. Apagueu el foc i reserveu.

Ara com que les gambetes ja seran fredes, les peleu i les cloves les poseu al pot del fumet, deixeu que bulli cinc minuts més i ja podreu apagar el foc.

És en aquest moment, quan ja tenim tots els elements necessaris a punt, i només ens cal unir-los per acabar el plat, per tant podem deixar-ho per continuar just quan vulguem menjar. O sigui, podem anar a la platja amb la família, o anar al mercat o a fer un cafè o bé deixar-ho fet d’un dia per l’altre. Quan decidiu menjar-vos la fideuà farem com amb l’arròs, només ens caldrà 10 o 15 minuts, o sigui que mentre posem la taula pràcticament ho tindrem al punt per servir.

Per acabar la fideuà, ja només tornarem a posar al foc la cassola amb el sofregit, hi abocarem la salsa de la sípia (si és massa gran només una miqueta que sinó dominarà massa) donarem unes voltes que surti i retirarem la bossa que sobri. Tot seguit posarem la sípia, els fideus i les cuetes de gamba pelades, o barrejarem tot bé i afegirem el fumet, (aproximadament 1 litre) que haurem passat pel colador o pel “xino” i tindrem ben calent.

Rectificarem de sal.

Deixarem que el fideus absorbeixin bé el suc (si veiem que en falta una mica més per coure’s bé el fideu, afegim una mica més de fumet) i quan estiguin al punt retirarem del foc, posarem la cassola al forn que tindrem ja calent, deixarem a 200º amb només el grill, i veurem com ens pocs minuts queden secs i s’aixequen tots el fideus cap amunt, retirarem i servirem a la taula en la mateixa cassola.

No us oblideu d’acompanyar-la amb un allioli.

Bon profit!!