dimarts, 12 d’abril de 2011

Demà dimecres, a Manlleu, presentació del pa negre del segle XXI

A partir de les 20.30 hores, en el Museu Industrial del Ter (Passeig del Ter, s/n)

Amb la presència dels actors premiats amb un Goya per la seva interpretació a la pel·lícula d'Agustí Villaronga "Pa Negre", FRANCESC COLOMER i MARINA COMAS, i el creador del pa, FRANCESC ALTARRIBA, entre d'altres personalitats.


Amb el suport d’Emili Teixidor i dels actors osonencs de la pel·lícula d’Agustí Villaronga, basada en la novel·la homònima d’aquest escriptor de Roda de Ter, Manlleu recupera el pa negre.

Francesc Altarriba (Bonblat) n’elabora una versió amb ingredients de qualitat en contraposició al pa de postguerra, que serà presentada al MIT, el dimecres 13 d’abril.

Manlleu ha recuperat el pa negre de la postguerra catalana. L’ajuntament d’aquesta població ha donat suport a la iniciativa de Francesc Altarriba, propietari del Taller Gastronòmic del Pa Bonblat, de tornar a elaborar aquest producte que tantes persones va alimentar en una època de fam, por i misèria, en homenatge al best-seller “Pa Negre” de l’escriptor rodenc Emili Teixidor, i a la pel·lícula d’Agustí Villaronga basada en aquesta obra ambientada a la comarca i premiada amb 9 estatuetes en la passada gala dels Goya. Dos d’aquests guardons van ser pels joves actors revelació, Francesc Colomer i Marina Comas, veïns de Manlleu i Torelló respectivament, i que al film tenen un paper protagonista donant vida a uns inquiets nens del bàndol dels perdedors, l’Andreu i la Núria.

Malgrat que l’aspecte i el gust del pa negre de la postguerra no era cap meravella perquè els blats de l’època eren de poca qualitat, si que aquest era un elaborat amb valor nutritiu que va alimentar moltes boques. En la recuperació d’aquest producte, amb una finalitat molt diferent a la d’aleshores, Francesc Altarriba n’ha pretès respectar el màxim la fórmula, forma i estructura, però ha dotat al producte d’ànima i virtut, aconseguint un aliment equilibrat i plaent al paladar, a través de la combinació de 10 cereals.

Presentació al Museu Industrial del Ter, amb Francesc Colomer i Marina Comas entre els protagonistes.

La presentació d’aquesta nova versió de pa negre tindrà lloc el proper dimecres, 13 d’abril, al Museu Industrial del Ter, a partir de les 20.30 hores. La filatura i la manera de viure de la gent dels anys quaranta queden ven reflectits a la pel·lícula de Villaronga, essent aquest un dels motius de la tria del marc. Les escenes de fàbrica precisament foren gravades a l’antiga manufactura Can Llanas de la població.

Aquest acte estarà presidit pels alcaldes de Manlleu i Torelló, Pere Prat i Miquel Franch, respectivament, i comptarà amb la participació de Francesc Colomer i Marina Comas, els quals acompanyaran a Francesc Altarriba en la presentació del pa i en posterior tastet. Seguidament es projectarà la pel·lícula, en un passi obert a totes les persones que desitgin veure-la.

Malgrat que no han transcendit els detalls de com serà el Pa Negre del 2011, Altarriba reconeix haver-se informat bé de quina manera es feia aquest elaborat en els pobles rurals de l’època. La textura granelluda i el color fosc del pa el donava el segó, una de les cobertes fosques del blat, ja que era temps d’aprofitar-ho tot. Altarriba ha aconseguit també un pa de tonalitat bruna, avui dia però utilitzant una fórmula equilibrada i neta de cereals, usant-ne un total de 10 de diferents. El propi Emili Teixidor ha ofert a Altarriba el seus records d’aquest pa que es podia acompanyar –amb sort– només d’altres aliments bàsics (oli, vi, sucre…).

A banda de ser un reconeixement a l’èxit de la novel.la, pel·lícula i interpretació dels actors osonencs, tothom qui ho desitgi podrà degustar aquest recuperat Pa Negre, que serà present a les fleques Altarriba de Manlleu i Torelló; a Barcelona es trobarà a Hänsel, un nou concepte de local basat en el bon tractament del pa que aquest empresari manlleuenc té al carrer Provença, i també es podrà consumir als millors establiments gastronòmics de tot l’estat.

1 comentari:

fina ha dit...

Hola,
podriau facilitar la recepta??
gràcies per endevant,
Quan va guanyar els Goyas ho vaig propossar alguns blocaires))
però varen penjar receptes de pa alemany¡¡