dimecres, 22 de juliol del 2009

El centenari de la Costa Brava, a taula


Uns 70 cuiners es van fotografiar ahir a la platja de Cap Roig (Calonge) per celebrar el centenari de la Costa Brava i promocionar el menú que han elaborat per a l'efemèride. A més, van reivindicar la cuina tradicional com a base de l'èxit gastronòmic gironí.


Passaven pocs minuts de dos quarts de nou del matí quan la platja de Cap Roig, a Calonge, es començava a omplir de gent. La infraestructura ja estava muntada: una taula per esmorzar, uns para-sols del patrocinador i més de 70 davantals que a poc a poc es van anar distribuint entre els cuiners de restaurants de totes les comarques gironines que anaven arribant. El motiu de la trobada era retre un homenatge gastronòmic al Centenari de la Costa Brava, de manera que tots els xefs -els establiments dels quals ofereixen el Menú del Centenari, creat específicament per a l'ocasió- es van fotografiar enmig de la platja.
En total són 83 els restaurants gironins que s'han adherit a la iniciativa, tot i que a les fotografies d'ahir n'hi apareixen una setantena. L'absència més destacada va ser la de Ferran Adrià, propietari d'El Bulli de Roses (adherit també a la campanya), però la gran quantitat de professionals de la cuina que van acudir a l'acte, començant pels "estrella Michelin" com Joan Roca (El Celler de Can Roca), Pere Arpa (Ca l'Arpa) o Marc Gascons (Els Tinars), va fer que es considerés un èxit.
El Menú del Centenari està basat en productes de la terra i en una cuina tradicional, tot i que en algunes ocasions s'ha convertit en moderna. Dins d'una base de plats on destaquen el peix, la carn i el mar i muntanya, cada establiment ofereix els més adequats al seu estil i als seus productes. L'únic requisit que han de complir per adherir-s'hi és la qualitat.
Per als cuiners, el Centenari de la Costa Brava és una excusa perfecta per continuar promocionant-se. Segons explica Joan Roca, el més destacat de la cuina gironina és "el receptari tradicional, la matèria de primera d'alta qualitat qualitat i un punt de rauxa", que són el que ha donat a la gastronomia de la demarcació una "projecció internacional". De fet, a les comarques gironines hi ha restaurants que sumen 14 estrelles Michelin i alguns dels considerats els millors establiments del món, com El Bulli i el Celler de Can Roca. Per això, l'acte d'ahir tenia la intenció d'unir dos dels principals valors de la Costa Brava: la gastronomia i el paisatge.
Una gastronomia que s'ha donat a conèixer, sobretot, gràcies a la seva base tradicional, tal com defensa el mateix Roca: "La cuina moderna no hauria passat si no hi hagués cuina tradicional potent al darrere", va defensar. Per això, el cuiner gironí va felicitar-se perquè cada cop hi ha més joves que aposten per la cuina tradicional.
Marc Gascons, d'Els Tinars, també hi va coincidir: "La cuina tradicional sempre ha estat present, nosaltres estem tornant al receptari tradicional per posar-lo al dia", va explicar, afegint que aquest tipus de cuina "ha estat sempre la base de la Costa Brava".
Pere Arpa, del restaurant Ca l'Arpa, va considerar que trobades com la d'ahir estan "molt bé" per posar-se en contacte amb la resta de cuiners, "i més si és en un entorn tan agradable". En el seu cas, va explicar que la cuina de la Costa Brava també es pot menjar a l'interior, i va explicar que ara aprofiten els productes de l'horta i l'aviram per apropar-se també a la tradició.
Finalment, el coordinador de l'Aula Gastronòmica de l'Empordà, Oriol Blanes, va destacar que la cuina gironina "viu un moment molt dolç" i va advertir que el més difícil és mantenir-se, tot i que es va mostrar convençut de poder fer-ho.


Notícia extreta de diaridegirona.cat