dijous, 11 de febrer del 2016

Lluç a la basca amb pinyons

Ingredients:

1 lluç d’un quilo aprox.
2 cebes grans
2 grills d’all
2 cullerades de farina
½ gotet de vi blanc
Oli d’oliva verge extra
Sal
Julivert
Pinyons

Per al fumet de peix:

El cap i l’espina del mateix lluç
1 porro
1 pastanaga
1 branqueta d’api



Preparació:

(Demanarem a la peixateria que ens escatin el lluç i el facin a filets partits en dos o tres trossos. També que ens netegin i parteixin el cap i la espina central i ens ho posin ja que ens servirà per a fer el fumet).
Preparació:
Esbandim els filets una mica per sota l’aigua i els reservem en un plat.

Fem el fumet.
Per a preparar el fumet, posem un parell de litres d’aigua en un pot, afegim el cap i les espines que haurem passat per aigua prèviament, així com les verdures. Posem una mica de sal i un raig d’oli d’oliva i ho fem bullir uns 30 minuts.
Anem a la cassola.
Pelem i piquem les cebes i les posem en una cassola plana amb un raig d’oli per tal que es vagin sofregint,(foc mig) afegim una miqueta d’aigua de tant en tant fins que veiem que ens queda transparent,
ara hi afegim els alls picats i anem remenant fins que veiem que vol començar a agafar una mica de color, aleshores afegim les dues cullerades de farina,
remenem un parell de minuts i hi aboquem el vi, pujem el foc per tal que s’evapori l’alcohol i ja hi podem posar el fumet que haurem passat prèviament pel xino o colador.
Remenem bé que no quedi cap grumoll.

Ara piquem unes branquetes de julivert i les afegim. Posem una miqueta de sal i sacsegem la cassola amb el foc no massa fort vigilant que no s’enganxi la salsa i que ens quedi ben lligada.
Posem una mica de sal al talls de lluç i ja els podem posar a dins la cassola. En cinc minuts ho tindrem a punt.
Mentrestant posem un grapadet de pinyons en una paella i els enrossim i tan bon punt apaguem el foc de la cassola els posem pel damunt.
Tindrem a punt un plat deliciós, lleuger i ben fàcil de fer.


Notes:
El podrem complementar afegint unes cloïses al final o bé uns ous durs o uns espàrrecs.