dilluns, 24 de desembre de 2012

Canelons de Sant Esteve

Ingredients:

Per a 80 plaques de canelons:

1 quilo de cap de llom
800 g de vedella (jarret, coll sobre llata...)
2 pits de pollastre (gran)
2 cebes grans
1 cabeça d'alls
dos fetges de pollastre
1 cervell de xai
2 tomàquets madurs
un got de vi ranci
una branca de canyella
beixamel
formatge ratllat
mantega
llard
oli
sal
pebre


Preparació:

Demanem a la carnisseria que ens tallin tota la carn a trossos per rostir, els pits de pollastre els podem deixar sencers però desossats millor.

Posem en una cassola oli d’oliva i una cullerada de llard i rossegem les carns salpebrades, quan siguin rossetes hi afegim les cebes pelades però senceres, la cabeça d’alls sencera, el tomàquet, el tros de canó de canyella i ho fem rossejar també.

A mig rostir tirem el vi ranci, deixem reduir i afluixem una mica el foc, tapem la cassola i anem remenant de tant en tant, fins que estigui fet el rostit.
*Pensem en posar els fetges i el cervell sense bullir gairebé al final, només el temps just per a coure’s i agafar gust.

Un cop fet el rostit, retirem la branca de canyella, la pell del tomàquet i anem esmicolant les carns i barrejades, les anem passant per la màquina de triturar posant-hi també els fetges, el cervell, la ceba i el tomàquet (anem repartint per tal que quedi tot ben barrejat) Ha de quedar una pasta ben amorosa (si cal hi podem afegir una mica de l’oli del rostit).
Fem una beixamel amb un 1l. de llet i la barregem bé. 

Ja tenim a punt el farcit.


Anem a preparar la pasta:

En una olla amb aigua, sal i un raig d’oli, bullim les plaques de canelons.

Un cop passat el temps de cocció, les refredem amb aigua freda i les estenem a sobre un drap.

Agafem bocins del farciment i col·loquem a sobre cada placa. 
Emboliquem i tanquem els canelons.

NOTA: Si els volem congelar, ara els col·loquem en safates d’alumini i congelem.
Quan els vulguem menjar, els traiem del congelador la nit abans i els deixem a la nevera que es vagin descongelant correctament.

Posem els canelons en una safata de forn untada amb mantega.

Fem la beixamel i l’aboquem per sobre els canelons, posem el formatge ratllat i unes boletes de mantega.

Preescalfem el forn a 180ºC.

Quan estigui calent, posem la safata a la meitat amb només el grill (el de dalt) a 180ºC durant 15 o 20 minuts per escalfar-los i gratinar-los.

Ja els tenim a punt per servir!