diumenge, 29 de setembre de 2013

Galetes daneses (per fer amb tallapastes)

Ingredients:

 250 g de farina
125 g de mantega a temperatura ambient
125 g de sucre llustre
1 ou
1 culleradeta de llevat químic Royal
1 culleradeta de sucre de vainilla



Preparació:

Barrejarem en un bol la mantega i el sucre llustre, ho podem fer amb una forquilla o bé amb el batedor de varetes (manual o elèctric), fins aconseguir una mescla homogènia.

Afegirem l’ou sencer i una culleradeta de sucre de vainilla i continuaren barrejant fins que ens quedi tot ben integrat.

Posarem la farina i el llevat en un colador gran i l’anirem integrant tamisada a la mescla, treballant fins que ens quedi una massa que no s’enganxi a les mans. (Ho podem fer remenant amb les mans o bé amb el batedor elèctric posant-hi les varetes pastadores).

Agafarem la massa donant-li forma de bola i l’embolicarem amb film transparent i la deixarem de ½ hora a 1 hora a la nevera.

Preescalfarem el forn a 180⁰C.

Posarem paper de forn a la safata/es i reservarem.

Retirarem un terç de la massa que tenim refredant a la nevera (la resta la tornem a embolicar i tornar a deixar a la nevera) i la posarem a sobre la taula entre dos trossos de paper de forn.

Amb un corró aplanarem la massa fins deixar-la a un gruix entre 0,5 i 0,8 cm.

Retirarem el paper superior i amb un talla pastes anirem tallant les galetes.

Col·locarem les galetes a la safata que tenim reservada amb el paper de forn.

La resta de pasta que ens ha sobrat l’enganxarem i barrejarem a la que tenim a la nevera, tornarem a agafar-ne un terç i repetirem la operació anterior fins que ja no ens quedi pasta.

Quan el forn tingui la temperatura desitjada les podem enfornar durant uns 10 minuts o fins que veiem que comencin a quedar lleugerament daurades pels costats. 
 
Notes: Anirem fent les fornades que necessitem, pensant sempre que quan les retirem del forn s’han de deixar refredar fora de la pròpia safata per tal que no se’ns cremin per sota.

I si hem preparat més d’una safata, millor que mentre esperem per enfornar-la, ho reservem a la nevera.

Queden més bones si hi poseu per sobre sucre d’anís.
 


Recepta de com fer el sucre d’anís

Ingredients:

Sucre normal
Anís


Preparació:

Posem en un bol petit varies cullerades de sucre i anem afegint gotes d’anís molt a poc a poc, ha de quedar força agrumollat però sense arribar a mullar del tot.

Posarem en una safata una làmina de paper de forn i ho estendrem per sobre.

Deixarem a temperatura ambient fins que s'assequi.

Un cop ben sec, veurem que queda aterrossat.

Amb una forquilla ho podem trencar una mica i ja el tindrem a punt per afegir a les galetes abans d’enfornar.

I dona un toc exquisit.

Nota: Aquest sucre el podeu guardar en un pot de vidre que se us conservarà bé i així ja el tindreu a punt per posar a sobre de coques, galetes o allò que més de gust us vingui.